Reklama

 

Czy wiesz co jada się w Hiszpanii? Jeśli nie wiesz to: Stare Słoneczne Winnice, przy współpracy z Hiszpańską Akademią Gastronomii, wydały książkę pt: „Co jada się w Hiszpanii”.

Książka pt: „Co jada się w Hiszpanii”, przedstawia nam najbardziej popularne zwyczaje żywieniowe Hiszpanów. Jest to wskaźnik 100 różnych dań kuchni hiszpańskiej oraz produktów żywieniowych, najczęściej spożywanych w skali krajowej, podzielonych na regiony.

W La Rioja to co jest najczęściej jadane to: ziemniaki (patatas) lub mięso duszone z warzywami (menestra), czy kotleciki (chuletillas). W Kraju Basków najczęściej jada się ser Idiazabal, ziemniaki Alava, kotlety oraz fasolę z Rioja Alavesa z chili Ibarra; chleb z pomidorem i typową dla Hiszpanii gotowaną wędliną wieprzową oraz kiełbasę typu longaniza. W Katalonii pierożki (empanadas), ośmiornicę, oraz olej z oliwy (orujo) w Galicji. W Madrycie najpopularniejszą potrawą jest tortilla nadziewana ziemniaczkami, churros (hiszpański wypiek z ciasta parzonego), oraz cocido madrileño (którego podstawowymi składnikami jest ciecierzyca, warzywa mięso i wędlina), jak widać każdy region jak można zauważyć posiada ogromną różnorodność indywidualnych potraw.

Pomimo to 5 składników podstawowych pozostaje najbardziej typowymi dla 95 % Hiszpanów są to między innymi: Olej z oliwek, ryż, ziemniaki, mięso i chleb, są to produkty które coraz częściej są obecne na stołach hiszpańskich. Oprócz nich nie pozostają w tyle składniki takie jak: jaja, mleko, ryby, pomidory, warzywa czy rośliny strączkowe.

Książka realizuje szczegółowy przegląd całej geografii narodowej i pozwala nam poznać najbardziej typowe potrawy dla każdego regionu, włączając miasta takie jak Ceuta y Melilla.

Stare Słoneczne Winnice wydały książkę „Co jada się w Hiszpanii”, bazując na badaniu socjologicznym dotyczącym tego co jadają Hiszpanie, mając na uwadze potrawy i produkty typowe dla danego regionu.

Między wszystkimi produktami wyłonionymi w badaniu stworzonym przez Stare Winnice nie mogło zabraknąć wina. Produktu, który jest spożywany przez 61,4% Hiszpanów, które częściej jest pite przez mężczyzn (67,1%) niż przez kobiety (55,9%). Według badań czerwone wino jest najczęściej spożywane przez mężczyzn i osoby w średnim wieku, między 46 a 60 lat.

Ranking miast, które najczęściej spożywają wino to według kolejności: Castilla, La Mancha, Madryt, Kraj Basków i La Rioja.

Po doświadczeniu znaczenia wina w kuchni hiszpańskiej, pomimo wszystko pitego z umiarem, „Co jada się w Hiszpanii” pokazuje nam jak zharmonizować każdy produkt czy danie z różnymi rodzajami wina.

Badanie zostało przeprowadzone przez bufet Dúran Tortosa i współpracowników na grupie 2500 osób w różnym wieku i płci, co pozwoliło osiągnąć margines błędu +/- 2 i poziom godny zaufania na 95%.

Stare Słoneczne Winnice, należą do grupy Freixenet, są usytuowane na przedmieściach lokalności alawijskiej Laguardii, nieopodal ziemi Kantabryjskiej. Stare Słoneczne są winnicą z wielką tradycją, z wizją przyszłości, którą odkrywa nam w tej ciekawej publikacji „Co jada się w Hiszpanii”.

Tłumaczyła: Anna Wolska.

Źródło: „El aderezo”- blog o kuchni http://eladerezo.hola.com/cultura/lo-que-come-espana-bodegas-solar-viejo.html.

Państwo: 
Dział: 

Komentarze

Wysłane przez Gajownik Patrycja (niezweryfikowany) w
Debilem jestem!

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisując ciąg znaków z obrazka udowodnij że nie jesteś botem.