Reklama

 

Cocido madrileño jest najbardziej typową potrawą Madrytu. Posiada ona wyrazisty smak i wielu miłośników. W tym artykule przedstawimy Wam dziewięć miejsc, w których zjemy najlepsze cocido madrileño.

  1.  Restauracja „Charoles”

gdzie_zjemy_najlepsze_0.jpg

Podczas naszej zimowej wizyty w Madrycie, zjedzenie pysznego cocido madrileño jest jedynym sposobem, aby się ogrzać. Choć dziś jego wygląd oraz sposób podawania w każdej restauracji jest różny, to jego podstawowe składniki takie jak zupa, ciecierzyca, warzywa i mięso gotowane na wolnym ogniu, pozostają niezmienne. Kombinacja ta tworzy w efekcie potrawę pełną smaku, tradycji, a także … kalorii. Pomimo to, na pewno warto go skosztować szczególnie zimową porą, ponieważ cocido madrileño nie tylko rozgrzeje nasze żołądki, ale również da nam szansę spróbowania najbardziej tradycyjnej potrawy Madrytu.

  1. Restauracja Casa Lhardy

gdzie_zjemy_najlepsze2.jpg

Otwarcie restauracji miało miejsce w 1839 roku i jest ona kawałkiem żywej historii miasta oraz całej Hiszpanii. W  tym roku obchodzi ona swoje 175-lecie istnienia. W jej wnętrzach odnajdziemy dzieła słynnych malarzy, takich jak Galdós, Azorin czy Gómez de la Serna. Właśnie tutaj serwowano najlepsze potrawy artystom wysokiej rangi (np. Manolete, Jacinto Benavente i wielu innym). Cocidos podawane jest tu na srebrnym talerzu, który komponuje się z niebagatelnym wystrojem. Zupa posiada kawałki kurczaka i innego mięsa, zaś cocido, będące daniem specjalnym, musi mieć w sobie trochę boczku oraz warzyw.

  1. Restauracja La Bola:

gdzie_zjemy_najlepsze3.jpg

Założona w 1870 roku jest świątynią cocido marileño. Czwarta generacja rodziny Verdasco postanowiła kontynuować tradycję. Cztery godziny gotowania w specjalnych glinianych garnkach na piecach węglowych i jeden sekret - madrycka woda, której zawartość wapnia jest idealna dla przepisu, a  na dodatek wyśmienita kiełbasa z Asturii. Najciekawsi klienci mogą wejść na zaplecze kuchni, aby zobaczyć jak przygotowywana jest ta przepyszna potrawa. Swojego czasu zajadali się nią Alfonso XII i księżna Isabel.

  1. Hotel Ritz Belmond

gdzie_zjemy_najlepsze4.jpg

Już od czasów króla Alfonso XIII, w każdy czwartek w restauracji Goya w hotelu Ritz, możemy zjeść przepyszne cocido madrileño. Warzywa z Tudela, ciecierzyca z Fuentesaúco oraz iberyjska wieprzowina. Wszystko podawane w luksusowo i elegancko. Szef kuchni, Jorge González, dozoruje proces przygotowania potrawy, który niejednokrotnie trwa 24 godziny.

  1. Restauracja La Cruz Blanca:

gdzie_zjemy_najlepsze5_0.jpg

Miejsce to zostało wybrane przez miłośników cocido jako najlepsze miejsce na świecie pod względem jakości tejże potrawy. Sekret restauracji - jak opowiada sam kucharz - tkwi w tym, iż „potrawa przygotowana jest dzień wcześniej, gotowana na wolnym ogniu, co pozwala na zachowanie jej walorów oraz w daniu tym znajdują się dodatki w postaci oryginalnego asturskiego mięsa (np. chorizo, morcilla)”.

  1. La Taberna de Daniela

gdzie_zjemy_najlepsze6.jpg

Jest to swego rodzaju „imperium cocido”, składające się z pięciu lokali usytuowanych w różnych miastach Hiszpanii. Począwszy od Cuchilleros Medinacelli, do pierwszej klasycznej dzielnicy Salamanki - General Pardiñas, lub tych położonych w północnej części kraju: Guitierréz Solana i Infanta Mercedes. Cocido podawane na trzech talerzach, w każdym lokalu jest inne, lecz zawsze godne zaufania, a obsługa, pomimo tłumów, zawsze miła i uczynna.

  1. La Gran Tasca:

gdzie_zjemy_najlepsze7.jpg

W tym przepięknym lokalu cocido podawane jest od 1942 roku. Restauracja znajduje się w dzielnicy Chamberì na ulicy Ballesta. Serowany na dwóch talerzach i półmisku zachwycił Manuela Vázquez Montalbán, który umieścił jego ekscelencję w powieści przygodowej „Carvalho” oraz propaguje wśród pasjonatów cocido, wychwalając w szczególności podawaną w tym lokalu zupę. Potrawa jest klasyczna, zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów.

  1. Malcatìn

gdzie_zjemy_najlepsze8.jpg

Otwarty w 1895 roku, jego nazwa pochodzi od miejscowego żebraka. Dziś znalezienie wolnego stołu w tej świątyni, w której króluje cocido graniczy z cudem. Morcilla z Asturii, kastylijska ciecierzyca oraz kiełbasa z León serwowane w trzech misach. Zasadą lokalu jest: kto zje wszystko, nie płaci.

  1. Restaruacja Casa Carola.

gdzie_zjemy_najlepsze9.jpg

Ta otwarta w 1998 roku restauracja niemalże od samego początku jest królestwem cocido. Znajduje się ona na ulicy Padilla w Madrycie. Potrawa podawana jest w trzech misach. Prócz dania samego w sobie jej atutami jest miły i sympatyczny personel oraz rozpowszechniana pasja poezji. Co dzień w salach restauracji rozbrzmiewa operetka.

 

Tłumaczenie: Anna Wolska

Źródło: www.abc.es  http://www.abc.es/viajar/guia-repsol/20141207/abci-mejores-cocidos-madrid-201412051157_9.html

 

Państwo: 
Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisując ciąg znaków z obrazka udowodnij że nie jesteś botem.
4 + 1 =
Rozwiąż proszę powyższe zadanie matematyczne i wprowadź wynik.

r e k l a m a