
Cocido madrileño jest najbardziej typową potrawą Madrytu. Posiada ona wyrazisty smak i wielu miłośników. W tym artykule przedstawimy Wam dziewięć miejsc, w których zjemy najlepsze cocido madrileño.
- Restauracja „Charoles”
Podczas naszej zimowej wizyty w Madrycie, zjedzenie pysznego cocido madrileño jest jedynym sposobem, aby się ogrzać. Choć dziś jego wygląd oraz sposób podawania w każdej restauracji jest różny, to jego podstawowe składniki takie jak zupa, ciecierzyca, warzywa i mięso gotowane na wolnym ogniu, pozostają niezmienne. Kombinacja ta tworzy w efekcie potrawę pełną smaku, tradycji, a także … kalorii. Pomimo to, na pewno warto go skosztować szczególnie zimową porą, ponieważ cocido madrileño nie tylko rozgrzeje nasze żołądki, ale również da nam szansę spróbowania najbardziej tradycyjnej potrawy Madrytu.
- Restauracja Casa Lhardy
Otwarcie restauracji miało miejsce w 1839 roku i jest ona kawałkiem żywej historii miasta oraz całej Hiszpanii. W tym roku obchodzi ona swoje 175-lecie istnienia. W jej wnętrzach odnajdziemy dzieła słynnych malarzy, takich jak Galdós, Azorin czy Gómez de la Serna. Właśnie tutaj serwowano najlepsze potrawy artystom wysokiej rangi (np. Manolete, Jacinto Benavente i wielu innym). Cocidos podawane jest tu na srebrnym talerzu, który komponuje się z niebagatelnym wystrojem. Zupa posiada kawałki kurczaka i innego mięsa, zaś cocido, będące daniem specjalnym, musi mieć w sobie trochę boczku oraz warzyw.
- Restauracja La Bola:
Założona w 1870 roku jest świątynią cocido marileño. Czwarta generacja rodziny Verdasco postanowiła kontynuować tradycję. Cztery godziny gotowania w specjalnych glinianych garnkach na piecach węglowych i jeden sekret - madrycka woda, której zawartość wapnia jest idealna dla przepisu, a na dodatek wyśmienita kiełbasa z Asturii. Najciekawsi klienci mogą wejść na zaplecze kuchni, aby zobaczyć jak przygotowywana jest ta przepyszna potrawa. Swojego czasu zajadali się nią Alfonso XII i księżna Isabel.
- Hotel Ritz Belmond
Już od czasów króla Alfonso XIII, w każdy czwartek w restauracji Goya w hotelu Ritz, możemy zjeść przepyszne cocido madrileño. Warzywa z Tudela, ciecierzyca z Fuentesaúco oraz iberyjska wieprzowina. Wszystko podawane w luksusowo i elegancko. Szef kuchni, Jorge González, dozoruje proces przygotowania potrawy, który niejednokrotnie trwa 24 godziny.
- Restauracja La Cruz Blanca:
Miejsce to zostało wybrane przez miłośników cocido jako najlepsze miejsce na świecie pod względem jakości tejże potrawy. Sekret restauracji - jak opowiada sam kucharz - tkwi w tym, iż „potrawa przygotowana jest dzień wcześniej, gotowana na wolnym ogniu, co pozwala na zachowanie jej walorów oraz w daniu tym znajdują się dodatki w postaci oryginalnego asturskiego mięsa (np. chorizo, morcilla)”.
- La Taberna de Daniela
Jest to swego rodzaju „imperium cocido”, składające się z pięciu lokali usytuowanych w różnych miastach Hiszpanii. Począwszy od Cuchilleros Medinacelli, do pierwszej klasycznej dzielnicy Salamanki - General Pardiñas, lub tych położonych w północnej części kraju: Guitierréz Solana i Infanta Mercedes. Cocido podawane na trzech talerzach, w każdym lokalu jest inne, lecz zawsze godne zaufania, a obsługa, pomimo tłumów, zawsze miła i uczynna.
- La Gran Tasca:
W tym przepięknym lokalu cocido podawane jest od 1942 roku. Restauracja znajduje się w dzielnicy Chamberì na ulicy Ballesta. Serowany na dwóch talerzach i półmisku zachwycił Manuela Vázquez Montalbán, który umieścił jego ekscelencję w powieści przygodowej „Carvalho” oraz propaguje wśród pasjonatów cocido, wychwalając w szczególności podawaną w tym lokalu zupę. Potrawa jest klasyczna, zadowoli nawet najbardziej wymagających klientów.
- Malcatìn
Otwarty w 1895 roku, jego nazwa pochodzi od miejscowego żebraka. Dziś znalezienie wolnego stołu w tej świątyni, w której króluje cocido graniczy z cudem. Morcilla z Asturii, kastylijska ciecierzyca oraz kiełbasa z León serwowane w trzech misach. Zasadą lokalu jest: kto zje wszystko, nie płaci.
- Restaruacja Casa Carola.
Ta otwarta w 1998 roku restauracja niemalże od samego początku jest królestwem cocido. Znajduje się ona na ulicy Padilla w Madrycie. Potrawa podawana jest w trzech misach. Prócz dania samego w sobie jej atutami jest miły i sympatyczny personel oraz rozpowszechniana pasja poezji. Co dzień w salach restauracji rozbrzmiewa operetka.
Tłumaczenie: Anna Wolska
Źródło: www.abc.es http://www.abc.es/viajar/guia-repsol/20141207/abci-mejores-cocidos-madrid-201412051157_9.html
Dodaj komentarz