Reklama

 

Choć podczas wyboru miejsca wakacyjnego wypoczynku niezbyt często kierujemy się jedynie względami kulinarnymi, okazuje się, że aż 7 milionów odwiedzających Hiszpanię turystów decyduje się na wyjazd do tego właśnie kraju ze względu na jego kuchnię - takie wnioski przedstawia Turespaña. Turyści, dla których głównym walorem tego państwa jest gastronomia, stanowią 12%.

Z danych opublikowanych przez portal Jetcost wynika, iż zdecydowanym numerem jeden dla zagranicznych gości w Hiszpanii jest jamón, czyli tutejsza szynka.  W zasadzie niezależnie od rodzaju, czy pochodzenia, pod niemal każdą postacią cieszy się takim samym uznaniem smakoszy. Zaraz za nim w zestawieniu dań podbijających serca urlopowiczów znalazła się paella -  danie typowo hiszpańskie, na bazie ryżu z dodatkiem owoców morza, mięsa czy warzyw. Wśród turystów często spotyka się opinie, że niemal każde danie, którego podstawowym składnikiem jest ryż, można nazwać paellą. Sami Hiszpanie twierdzą z kolei, że istnieje niemal tyle jej odmian, co kucharzy, gdyż każdy ma swój pomysł na tę potrawę. Paella jest utożsamiana przede wszystkim z Hiszpanią, jednak zdecydowanie najbardziej ceniona i znana jest ta pochodząca z Walencji.

Miejsce na podium uzyskała również inna, będąca wręcz symbolem hiszpańskiej kuchni potrawa. Ziemniaczana tortilla, bo to o niej mowa, często jest też dzielona na małe kawałki i podawana jako przystawka czy przekąska. Jest to bardzo tradycyjne danie, a mieszkańcy Hiszpanii mają w zwyczaju mówić, że najlepsza jest tortilla przyrządzona przez ich mamę lub babcię.

Co jeszcze o kulinarnych gustach turystów odwiedzających Hiszpanię mówią wspomniane badania opinii? Zazwyczaj są oni w stanie podać nazwisko jednego, czy dwóch słynnych kucharzy tego kraju, jeszcze lepiej zaś wypadają w kwestii przyporządkowania danej potrawy do regionu, z którym jest łączona. Wiedzą, że najlepsze ośmiornice przyrządza się w Galicji, fabada to zupa na bazie fasoli pochodząca z Asturii zaś marmitako - rybna zupa z dodatkiem pomidorów i papryki, z której słynie Kraj Basków.

Bez wątpienia można stwierdzić, że kuchnia hiszpańska należy do najbardziej znanych i lubianych na świecie. Powoli przestaje również dziwić, iż na „tapas”, a więc przekąski, które często towarzyszą podawanym alkoholom, można udać się już nie tylko w Hiszpanii, gdyż stają się popularne także poza jej granicami. Co ciekawe na 10. miejscu wśród dań pojawił się także trunek - sangría, kojarzony z Hiszpanią nawet przez tych, którzy nie mieli jeszcze okazji odwiedzić tego kraju.

Na liście nie zabrakło także oliwek, które mają tutaj niezwykły smak oraz churros -typowych tutejszych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, które najczęściej podaje się zanurzone w czekoladzie.

Nie ma wątpliwości, że Hiszpania poza wszelkimi turystycznymi walorami, przyciąga również kuchnią.

Źródło: www.abc.es

Tłumaczenie: Katarzyna Postek

Zdjęcie: www.abc.es

 

Państwo: 
Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisując ciąg znaków z obrazka udowodnij że nie jesteś botem.