
Tortilla, nadziewana ziemniakami i cebulą, jest najbardziej typowym daniem hiszpańskim. Głównymi składnikami niezbędnymi do jej przyrządzenia są: cebula, ziemniaki, jaja i oliwa z oliwek. Wyjaśnimy Ci, jak przyrządzić domową hiszpańską tortille, która na pewno będzie bardzo smaczna. Zamieszczony poniżej przepis pozwoli na przygotowanie dania dla 3-4 osób.
Potrzebujesz:
4 średnie ziemniaki
1 cebulę
oliwę z oliwek
4 jaja
średniej wielkości patelnię.
nóż
miskę i miseczkę
Rozpoczniemy przyrządzanie naszej tortilli od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w 3-4 mm talarki. Następnie smażymy je na dużym ogniu, używając oliwy z oliwek. Pokrojoną w talarki cebulę dodajemy do smażących się ziemniaków. Gdy cebula i ziemniaki są już gotowe (6-7 min), odsączamy je i przekładamy do miski. Następnie w małej miseczce ubijamy 4 jaja i dodajemy do nich nasze nadzienie w postaci ziemniaków i cebuli. Wylewamy masę z nadzieniem na patelnię z niewielką ilością oleju z oliwek i smażymy do momentu, aż się zarumieni. Aby sprawnie przewrócić tortillę, możemy pomóc sobie dużym talerzem przykrywając nim patelnie i odwracając do góry nogami. Na zakończenie formujemy tortillę drewnianą łyżką na brzegach tak aby miała ona okrągły kształt. W kolejnym kroku przy pomocy talerza (jak wyżej) zdejmujemy naszą tortillę, która od razu jest gotowa do podania. Życzymy smacznego!
Tłumaczenie: Anna Wolska
Źródło: unComo.com http://comida.uncomo.com/video/como-hacer-una-tortilla-espanola-casera-3431.html
Fot: Google
Dodaj komentarz