Reklama

 

Wigilia w Hiszpanii jest czasem świętowania, któremu towarzyszy zawsze syto zastawiony stół. Jest to czas radości i rodzinnych spotkań, wzbogacony o liczne atrakcje kulinarne. W okresie tym na stołach hiszpańskich królują tradycyjne i regionalne potrawy.

Okres świąteczny w Hiszpanii jest czasem, w którym jej mieszkańcy spełniają swoje kaprysy. Jest to miedzy innymi okres rodzinnych spotkań obiadowych. Gastronomia hiszpańska i jej różnorodność sprzyja popadaniu pokusom w tym właśnie okresie. Wszystkie potrawy, których możesz posmakować, stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Podczas Świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii (La Navidad)  nie brakuje okazji do świętowania: kolacja wigilijna (Nochebuena) i sylwestrowa (Nochevieja), obiad Bożonarodzeniowy  i  Noworoczny oraz 6 stycznia czyli Święto Trzech Króli. Bez wątpienia w grudniu wszystkie lokalne restauracje, bary i hotele strojone są uroczyście. Stoły przybrane są świecami i ozdobami świątecznymi. Oferta obejmuje specjalne menu tradycyjnych dań. Jest to okres, w którym świętuje się razem z przyjaciółmi czy najbliższymi, w związku z czym warto zarezerwować sobie stolik z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Tradycyjne smaki:

Hiszpańskie dania wigilijne są zazwyczaj bardzo obfite. Z reguły kolację wigilijną rozpoczyna się od różnego rodzaju przystawek przyrządzonych zarówno na ciepło, jak i na zimno. W następnej kolejności są: pierwsze danie, drugie danie i deser. Można spróbować niemalże wszystkiego: owoców morza, ryb, mięs, potraw grillowanych, kremów, zup, wędlin iberyjskich. W tych dniach najpopularniejszymi i jakże pożądanymi potrawami są: indyk, baranina, typowe wigilijne danie na bazie warzywa lombarda, leszcz, ostrygi i szynka. Serwowanym daniom trudno się oprzeć. Potrawom wigilijnym zawsze towarzyszy dobre hiszpańskie wino (białe lub czerwone). A na koniec  kolacji należy wypowiedzieć życzenie, wznosząc toast.

Warto także wspomnieć o typowych słodyczach, które znajdują się na stole. Są to między innymi te zawierające: migdały, miód, cukier, czekoladę i owoce oraz inne składniki. Stają się obiektem pożądania dla łakomczuchów. Oferta jest bardzo bogata, lecz stanowczo króluje el turrón ( rodzaj nugatu podawany w postaci kostek podczas Świat Bożego Narodzenia).  Istnieje wiele rodzajów turrón, lecz nie można opuścić Hiszpanii nie spróbowawszy wcześniej tego z Jijony,  o miękkiej strukturze, czy tego z Alicante.

Do tradycyjnych słodyczy zaliczają się też: marcepan, los polvorones (kruche ciasteczka z posypką pudrową) oraz maślane ciasteczka (los mantecados). Na koniec, 6 stycznia, najmłodsi żyją emocjami rozpakowywania prezentów i smakowania tradycyjnego dla tego dnia ciasta zwanego Roscón de Reyes. Jeśli zdecydujecie się spędzić choć jedne święta w Hiszpanii, nigdy tego nie pożałujecie.

Tłumaczenie: Anna Wolska

Źródło: Portal España

http://www.spain.info/es/reportajes/navidades_en_la_mesa.html

 Na zdjęciu: El  turrón

 

Państwo: 
Dział: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisując ciąg znaków z obrazka udowodnij że nie jesteś botem.