
Wigilia w Hiszpanii jest czasem świętowania, któremu towarzyszy zawsze syto zastawiony stół. Jest to czas radości i rodzinnych spotkań, wzbogacony o liczne atrakcje kulinarne. W okresie tym na stołach hiszpańskich królują tradycyjne i regionalne potrawy.
Okres świąteczny w Hiszpanii jest czasem, w którym jej mieszkańcy spełniają swoje kaprysy. Jest to miedzy innymi okres rodzinnych spotkań obiadowych. Gastronomia hiszpańska i jej różnorodność sprzyja popadaniu pokusom w tym właśnie okresie. Wszystkie potrawy, których możesz posmakować, stają się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Podczas Świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii (La Navidad) nie brakuje okazji do świętowania: kolacja wigilijna (Nochebuena) i sylwestrowa (Nochevieja), obiad Bożonarodzeniowy i Noworoczny oraz 6 stycznia czyli Święto Trzech Króli. Bez wątpienia w grudniu wszystkie lokalne restauracje, bary i hotele strojone są uroczyście. Stoły przybrane są świecami i ozdobami świątecznymi. Oferta obejmuje specjalne menu tradycyjnych dań. Jest to okres, w którym świętuje się razem z przyjaciółmi czy najbliższymi, w związku z czym warto zarezerwować sobie stolik z kilkudniowym wyprzedzeniem.
Tradycyjne smaki:
Hiszpańskie dania wigilijne są zazwyczaj bardzo obfite. Z reguły kolację wigilijną rozpoczyna się od różnego rodzaju przystawek przyrządzonych zarówno na ciepło, jak i na zimno. W następnej kolejności są: pierwsze danie, drugie danie i deser. Można spróbować niemalże wszystkiego: owoców morza, ryb, mięs, potraw grillowanych, kremów, zup, wędlin iberyjskich. W tych dniach najpopularniejszymi i jakże pożądanymi potrawami są: indyk, baranina, typowe wigilijne danie na bazie warzywa lombarda, leszcz, ostrygi i szynka. Serwowanym daniom trudno się oprzeć. Potrawom wigilijnym zawsze towarzyszy dobre hiszpańskie wino (białe lub czerwone). A na koniec kolacji należy wypowiedzieć życzenie, wznosząc toast.
Warto także wspomnieć o typowych słodyczach, które znajdują się na stole. Są to między innymi te zawierające: migdały, miód, cukier, czekoladę i owoce oraz inne składniki. Stają się obiektem pożądania dla łakomczuchów. Oferta jest bardzo bogata, lecz stanowczo króluje el turrón ( rodzaj nugatu podawany w postaci kostek podczas Świat Bożego Narodzenia). Istnieje wiele rodzajów turrón, lecz nie można opuścić Hiszpanii nie spróbowawszy wcześniej tego z Jijony, o miękkiej strukturze, czy tego z Alicante.
Do tradycyjnych słodyczy zaliczają się też: marcepan, los polvorones (kruche ciasteczka z posypką pudrową) oraz maślane ciasteczka (los mantecados). Na koniec, 6 stycznia, najmłodsi żyją emocjami rozpakowywania prezentów i smakowania tradycyjnego dla tego dnia ciasta zwanego Roscón de Reyes. Jeśli zdecydujecie się spędzić choć jedne święta w Hiszpanii, nigdy tego nie pożałujecie.
Tłumaczenie: Anna Wolska
Źródło: Portal España
http://www.spain.info/es/reportajes/navidades_en_la_mesa.html
Na zdjęciu: El turrón
Dodaj komentarz