Reklama

 

W poprzedni weekend (16-17 listopada) na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbyła się pierwsza edycja imprezy Poznańskie Targi Piwne. W programie imprezy znalazł się pokaz warzenia piwa, dyskusje z członkami Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz wykłady tematyczne i Alejka Piw Świata, w której można było znaleźć 350 marek z około 100 browarów, w tym aż 40 piw lanych.

Miłośnicy złocistego trunku powinni być zadowoleni. I Poznańskie Targi Piwne były debiutem zarówno w mieście, jak i w skali kraju.

– „Targów piwnych do tej pory w Polsce nie było” – twierdzi Bartosz Regulski, jeden z organizatorów wydarzenia. – „Piwo, owszem, występuje w jakimś stopniu np. na Polagrze czy też w trakcie innych imprez, ale nie jako jedna, osobna impreza, na której spotyka się cała branża piwna” – wyjaśnia.

Na co dzień Bartosz Regulski razem z kolegami prowadzi w Poznaniu pub, w którym klienci mogą wybierać spośród kilkuset marek piwa. Poza nim interes prowadzą również Grzegorz Stachurski, Michał Winnowicz i Szymon Ruciński. Nic zatem dziwnego, iż zajęli się organizacją imprezy na MTP.

Większość zaprezentowanych marek piw jest niszowa. Raczej mało kto o nich słyszał, trudno na nie trafić w zwykłych sklepach. Niektóre produkują napój o niestandardowym smaku i aromacie, np. o smaku czekolady lub zapachu wędzonego boczku. – „Chodzi o to, by kreować wśród Polaków kulturę picia piwa, która do tej pory stała u nas na zdecydowanie niskim poziomie” – podkreślali zgodnie organizatorzy wydarzenia.

Grzegorz i Michał współorganizują Targi. Natomiast Szymon był autorem jednego z wykładów. Opowiadał o kulturze piwnej Anglików. Dodatkowo pojawiły się inne tematy, dotyczące chociażby dziewczyn piszących blogi o szykowaniu posiłków na bazie złotego trunku. Można było poznać przepis na przykład na piwną szarlotkę.

Ideą targów polegała na możliwości wypróbowania nowych smaków. Dlatego wszyscy goście zostali wyposażeni w szklankę ze specjalną podziałką (100, 200 i 300 ml). Dzięki niej każdy mógł degustować różne rodzaje piwa. Wewnątrz hali ustawiono stoły i ławy do biesiadowania. Natomiast wokół nich prezentowali się wystawcy, m.in. z browarów rzemieślniczych, kontraktowych i regionalnych.

Wstęp na wszystkie wydarzenia był wolny.

Michał Sobkowiak

 

Państwo: 
Dział: 
Dział Specjalny: 

Dodaj komentarz

CAPTCHA
Przepisując ciąg znaków z obrazka udowodnij że nie jesteś botem.